↑ Terug naar Vrije tijd

Pagina afdrukken

Bibliotheek

692EEN BIBLIOTHEEK VOOR IEDEREEN.

Voor Vleteren zijn er 2 uitleenposten: Woesten en Oostvleteren. Deze zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Zowel kleuters, kinderen, jongeren als volwassenen kunnen er lectuur naar hun gading vinden.De hoofdbibliotheek bevindt zich in Poperinge.

 

Tijdens de vakantie is de bibliotheek te Oostvleteren gesloten op:

  • Zaterdag 22 juli 2017
  • Woensdag 2 augustus 2017
  • Zaterdag 5 augustus 2017
Tijdens de vakantie is de bibliotheek te Woesten gesloten op:
  • Zaterdag 26 augustus 2017
  • Woensdag 30 augustus 2017

 

Hoe word ik lid? Wanneer je bibliotheekmaterialen wil lenen, moet je als lid ingeschreven zijn. Met behulp van de gegevens op je identiteitskaart maken we een bibliotheekpas.Het lidgeld bedraagt 2,5 euro per jaar. Je moet evenwel geen lidgeld betalen als je jonger bent dan 18 jaar.

Wat vind ik in de bibliotheek? In de jeugdafdeling vind je prenten- en voorleesboeken, eerste leesboekjes en allerhande verhalen. Die boeken zijn gerangschikt volgens leeftijd. Verder vind je er weetboeken over geschiedenis, dieren, knutselen, het weer … Je treft er ook strips aan. In de volwassen afdeling staan de romans alfabetisch opgesteld volgens auteur. Je vindt er ook Nederlandse poëziebundels, informatieve boeken en toneelwerken. De informatieve boeken zijn gerangschikt volgens onderwerp, bijvoorbeeld: tuinieren, koken, gezondheid, informatica en reisgidsen.In de leeszaal bevinden zich naslagwerken zoals woordenboeken en encyclopedieën. Er zijn ook tijdschriften aanwezig.

Nieuw aanbod in de bibliotheken van Vleteren: luister en brailleboeken. Ook als gewoon lezen niet meer, of niet meer gemakkelijk gaat, kunt u nog leesplezier vinden. Daisy-boeken zijn luisterboeken die ingesproken werden op een CD. Via luisterpunt kunt u Daisy-boeken of brailleboeken lenen. Lezen met uw oren of vingers! Luisterpunt werkt als een verzendbibliotheek. Dit wil zeggen dat we de door u gevraagde boeken opsturen in een aangepaste verpakking. Als u de boeken gelezen hebt gelezen, stuurt u ze gewoon in dezelfde verpakking terug. Frankeren hoeft niet. De uitleentermijn bedraagt 4 weken. Ook in de bib van Poperinge heeft men een Daisy-collectie en een collectie grootletterboeken in huis, deze is uiteraard ook beschikbaar voor de de 3 Vleterse uitleenposten. Vraag raad aan uw plaatselijke bibliotheekmedewerker, zij helpen u graag op weg!

Vlaams Oogpunt Kortrijk. Wie graag informatie krijgt over alle hulpmiddelen die er zijn voor slechtzienden kan zich richten tot het Vlaams Oogpunt Kortrijk (056 218 594). Dit is een afdeling van licht en liefde. Deze mensen komen aan huis u helpen en een oplossing zoeken op maat van uw probleem.

Wat kan ik ontlenen en voor hoe lang? Alle boeken uit de jeugd- en volwassen afdeling kun je ontlenen. Werken uit de leeszaal en de informatiestand kun je enkel ter plaatse raadplegen. Cd-roms kunnen gereserveerd worden via de hoofdbibliotheek te Poperinge, wanneer ze beschikbaar zijn in de aangevraagde uitleenpost wordt u op de hoogte gebracht. De uitleentermijn bedraagt 3 weken. Een verlenging is mogelijk als het betreffende werk niet gereserveerd is door iemand anders. De maximale totale uitleentermijn bedraagt 9 weken.

Hoeveel kost me dat? Boeken kun je gratis uitlenen. De reservatie van een uitgeleend werk kost 0,50 euro. Breng je de ontleende werken te laat terug dan betaal je 0,50 euro boete per ontleend werk per begonnen week achterstand.

Gratis computer. Wist je dat er in iedere bibliotheek een computer gratis ter beschikking staat. Je kan er chatten, je e-mailberichten nazien, informatie opzoeken enz.

Enkel als je iets afdrukt betaal je € 0.15 per blad. Ook tijdschriften als Knack, Test Aankoop, Humo, Natuurpunt, Eos of een literair tijdschrift als de leeswolf kan je in Vleteren ontlenen. Vraag gerust meer uitleg aan je plaatselijke bibliotheekmedewerker!

Uitleenpost Oostvleteren Contactpersoon: Marleen Lebbe Locatie: De Sceure, Veurnestraat 4, 8640 Oostvleteren. Telefoon: 057 21 29 61 Openingsuren: woensdag van 16.30 uur tot 18.30 uur, zaterdag van 10.30 uur tot 12.30 uur

Uitleenpost Woesten  Contactpersoon: Annelies Brackman Woestendorp 44 Telefoon: 057 40 04 97 Openingsuren: woensdag van 14 tot 16 uur, zaterdag van 9.30 uur tot 11.30 uur.

Leesgroep: Marie-Anne Demeester – Verlende, Marleen Sampers – Lebbe Monique Degrave

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://toerismevleteren.be/vleteren/vrije-tijd/bibliotheek/